Beyaz Tuval

Merhaba,
Geçen gün D&R indiriminden aldığım ve çok merak ettiğim "Beyaz Tuval"i bitirdim. Eğer üzerinden zaman geçerse yazmaya üşeneceğim için sıcağı sıcağına kitap hakkında iki laf edeyim de olur da merak eden olursa bir faydam dokunsun dedim.


Beyaz Tuval, daha önce de söylediğim gibi iki taraflı bir kitap. Bir yüzünde "Jan Wechsler" adlı adamın hikayesini okumaya başlıyorsunuz, diğer yüzünde ise "Amnon Zichroni" nin. Kahramanlarımızın ikisi de Yahudi. Bu nedenle kitapta Yahudilikle ilgi bir sürü ayrıntı var, Şabat dedikleri dinlenme günü, Hamursuz Bayramı dedikleri bir bayram, giyinme şekilleri, haram olan ve olmayan şeyler gibi bir sürü bilgi var hikayenin akışında, merak ediyorsanız tabii.



Ben kitabı okurken bir bölüm Jan Wechsler tarafından bir bölüm Amnon Zichroni tarafından okudum. Çok farklı hayatlar yaşamış iki Yahudi'nin bir şekilde kesişen hikayesini merakla okudum. Kurgusu o kadar iyiydi ki kitap bitene kadar merak duygumda en ufak bir eksilme olmadı. 

Kitabı bitirdikten sonra şöyle düşündüm; evet öyle aman aman etkileyici bir konusu yok, ama bütün kitabı merak içinde okudum mu, okudum. Okurken keyif aldım mı, aldım. Kurgusunu, dilini, akıcılığını beğendim mi, beğendim. E daha ne olsun. D&R indirimi devam ederken almak isteyen olursa, kaçırmasın derim.

Bir de şunu fark ettim. Hani laf lafı açar diye bir söz var ya, bence bir de kitap kitabı açar diye bir gerçek var. Bu kitapta adı sıkça geçen bir kitap var, ki zaten biliyoruz, Mihail Bulgakov'dan Usta İle Margarita, en kısa zamanda okumak istiyorum onu.


Kitaptan birkaç alıntı:

"Belirli bir şey yapma itkisine karşı insan ne kadar ayak diretirse diretsin, ne kadar uzun ve ne kadar çok mücadele ederse etsin, kaçınılmaz eylemden hemen sonraki anda, sınırı aşmanın her şeye rağmen ne kadar kolay olduğu, ne kadar çabuk olup bittiği, ne kadar az çaba gerektirdiği insanı hep şaşırtacaktır. O çok zorluydu, devasa bir engeldi, aşılması tasavvur bile edilemezdi, yapmadan önce tabii. Birkaç saniye sonra sadece sıradandır."

"Sen artık büyümüşsün büyüyeceğin kadar, dendi bana on altı yaşındayken, en az 15 santimetre kısaydım. Daha az hırslı arkadaşlarım bile çok yakında beni geçeceklerdi. Artık daha fazla teşvik edilmeye değer biri değildim, hemen beni ayıkladılar. Sanırım, Tanrı'nın varlığını mümkün saymaya üç aşağı beş yukarı bu dönemde başladım. Tanrı o ana kadar hayatımda bir rol oynamamıştı. Bir yaratıcı fikrine sıcak bakmam aniden şunu kavramamla başladı; ne kadar hırslı olursan ol, ne kadar varını yoğunu ortaya koyarsan koy, eğer Tanrı vergisi bir yeteneğin yoksa kürekte bile zirveye ulaşamazsın; bu yetenek her ne kadar sadece uzun kollar ve bacaklardan ibaretse de."



19 yorum:

  1. paylaşım için teşekkürler merak edilen kitaplar nasıl artıyor bu şekilde....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatma Üzmez,
      Merak ettiğimiz kitapları okumaya ömrümüz yeter mi acaba?

      Sil
  2. Bir kitabın en önemli yanı da ilgi uyandırması, merak ettirmesi zaten. Yoksa çekilmez:)))Çok teşekkürler Burcu'm, kahveye afiyet olsun.:)

    YanıtlaSil
  3. Yeni kitap almak için kışkırtmıyoruz Burcu Hanım, lütfen 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,
      Boşver. Senin elinde okunacak çok kitap var daha. Oldu mu ;)

      Sil
  4. Merak ettim kitabı. Denk gelirsem alırım. Şu yazı iki gün önce olaydı keşke... D&R'dan yine kucağım dolu çıktım☺️ Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Persephone,
      Aldığın kitapları keyifle oku. Bu kitabı ilerleyen zamanlarda hediye kitap listesine ekleyebilirim belki de, kimbilir :)

      Sil
  5. Kitap paylaşımlarını çok seviyor, zevkle okuyorum..teşekkürler..

    YanıtlaSil
  6. Kİtabı merak ettim kitap alışverişime dahil edeceğim mutlaka :) Paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  7. senin ana ekran mı değişti , daha önce değişti de ben mi dikkat etmedim , geç fark ettiysem affola:( fakat çok güzel , çok aydınlık olmuş , keyifle kullan. Bu k,tabı değil de Bulgakov 'u merak ettim desem :D zaten gözüm hep bir yukarıda , söz konusu kitaplarsa :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eylem,
      Ben sıkıldıkça tema şablon falan değiştiriyorum öyle. Bundan da sıkıldım ama yenisi için kurcalayacak vakit yok.
      Ben de Bulgakov'un kitabını epeydir merak ediyorum, geçen D&R'da sordum, kalmadı dedi yaaa :(

      Sil
  8. kurgusu ilginçmiş not aldım :)

    YanıtlaSil
  9. D&R'ın indirim kampanyasını bu sene kaçırdım :( Keyifli okumalar diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gamze Esra Ersöz,
      indirim 30 Nisan'a kadar devam ediyor diye biliyorum.

      Sil
  10. İlginç bir kitaba benziyor, denk gelirsem bakayım bir. Ben de D&R indiriminden çok kitap alıyorum :), blogda da alınca bahsediyorum. Denk gelirsen güzel kitaplar yakalayabiliyorsun :). Son zamanlarda da baya bir kitaba indirim koyuyorlar, gerçek fiyatla çok yakın olmasa da indirim diye alası geliyor insanın, güzel taktik yapmışlar :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öneri Makinesi,
      Dün yine D&R a gittim. 12 lira etiketli iş bank. yayınları da 9.90 dı. Dediğin gibi iyi taktik, ama ben normalde fiyatı yüksek olanlardan yana yaptım tercihimi. Nasıl olsa internette her zaman daha uygun oluyor fiyatlar.

      Sil
    2. Aynen ben de dikkat ediyorum artık, ve katılıyorum sana ☺️

      Sil