PERİ GAZOZU-Ercan Kesal


Aaaah ah!
Bir kitap okudum dostlar, içim burkula burkula.
Kitabın adı "Peri Gazozu". Kim der ki bu isimde bir kitap gelip de içinizi burkacak, boğazınızı düğümleyecek, gözünüzü gönlünüzü yaşartacak diye?
Kimse demedi valla, okudum, ağladım, size de tavsiye ediyorum işte. Okuyun lütfen...



Yazarı Ercan Kesal sinema oyuncusuymuş, artık sinema kültürüm ne kadar zayıfsa, bilmiyordum. Fotoğrafını görünce gözüm bir yerden ısırdı ama. Asıl mesleği hekimlikmiş Kesal'ın. 25 yıl çalışmış Anadolu'da. Bu kitapta da bir hekim olarak yaşadıklarını, gördüklerini anlatıyor. 80li yıllarda genç olmuş, önce siyasala kaydolup sonra tıp fakültesine geçmiş Kesal'ın çocukluk ve gençlik yıllarına ait anıları da var bu kitapta, güzel ülkemin içimizi yakan gerçekleri de...

Ercan Kesal

Kitaptan birkaç alıntı:


"Yaşadığımız her şey, ardımıza takılıp gelmekte ve doğal olarak da birikmektedir. Yol boyunca ne yaşandıysa toplamaktadır çünkü. 'Bugün' diye adlandırdığımız şey, 'geçmiş ve geleceğimizin toplamıdır.' Yani geçmişimiz; elimizden uçup gitmiş, kaybolmuş bir zaman değildir. Şimdiki zamanın içinde duran, bekleyen bir şeydir."

"Karasevda demek, siyah bir mühür demektir. Sevdaya düşenlerin kalbinde mutlaka o mühür vardır."

"'İnsan olmak' kendi mutlu olduğun şeyleri yanındakilere de iletmektir. İnsan, kendinde olmasını istediği herhangi bir şeyi bir başkası için de aynı şiddette isteyebiliyorsa 'insanım' diyebiliyor."

"Bazı şeyler insana geri dönülmez yollar çizer. Bir sarsıntı, bir kırılma olur hayatınızda ve sonra hiçbir şey eskisi gibi olmaz."

"Şimdi arkanıza yaslanın ve bir an düşünün n'olur. Bir baba, on sekiz yıl önce öldürülen ve kaybedilen oğlunun, kafatası ve kemiklerini, yanmış halde bir kuyunun dibinde bulundu diye sevinç gözyaşları döküyor! Bundan sonraki tüm sevinçlerim bu ülkeye haram olsun..."

"Belki de biricik mesele bu. Dünyanın bizimle birlikte kurulduğunu zannedip, kendimiz için sonsuz bir yaşam hayal etmek...Bu yüzden, bu kadar kalınlaştı derimiz. Bu yüzden dipsiz bir kuyuya dönmüş içimiz."

Kitap Hakkında

Peri Gazozu
Ercan Kesal
İletişim Yayıncılık
180 Sayfa

2 yorum:

  1. Burcu'm Peri Gazozu deyince benim aklıma bambaşka şeyler gelmişti, isim öyle hoştu ki, hani perili, merili, fantastik bir hikaye, belki romantik bir güldürü filan belki hepsi ama ağalatan bir kitapmış:(
    tanıttığın için sağol...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de başta öyle sanmıştım Müjde ablam, ama hakikat başkaymış :)

      Sil