Hani Tolstoy'un bir kitabı var ya "İnsan Ne İle Yaşar" diye, o aklıma geldi ve düşündüm. Sonra insanın ne ile yaşadığını düşünmeyi bırakıp ne işe yaradığını düşünmeye başladım ve inanmayacaksınız ama insan denen varlığın ne işe yaradığını bulamadım.
Doğaya bakıyorum mesela, hayvanlara, ağaçlara, hatta mikro boyutlara iniyorum ve bakterilere filan bakıyorum, hep bir amaç, bir işe yararlık görüyorum. Ağaçlar, bitkiler desen türlü çeşitli faydaları var, oksijen üretiminden tut da erezyonu önlemeye kadar. Bakterilere bakıyorum, onlar da aynı şekilde, oksijen üretenini mi ararsın, çöpleri öğütüp ayrıştırıp doğaya kazandıranını mı?
İneği düşün, otçul, kimseye zararı olmayan hatta tam aksine etinden (malesef!), sütünden yararlanılan bir hayvan, koyun, kuzu, keçi ve türevleri ona keza. Tavuk desen, en başta yumurta denen o mucizevi besin deposunun kaynağı zaten. Arılar bal yapıyor ama bu dünya üzerinde daha önemli bir görevleri var zira Einstein "Arılar yok olursa insanların yalnızca dört yıl ömrü kalır. Arı olmazsa, tozlanma olmaz, bitki olmaz, hayvan olmaz, sonunda da insan olmaz." demiş.
Evcil hayvanları hiç söylemiyorum bile, onların yeri apayrı. İnsan psikolojisinin sağlamlığı için olmazsa olmazlar. Mutluluk kaynağı onlar. Haa eskiden böcektir, yılandır, faredir onların yakalanması konusunda da yardımcı oluyorlarmış ama gariplerim bu devirde nerede bulacaklar fareyi, bulsalar çok mutlu olurlardı ama eminim.
Kısacası, mikrodan makroya tüm canlıların bir amacı, bir faydası var. En önemli var oluş sebepleri de ekosistemi dengede tutmak. Peki ya insan?
İnsanı düşünüyorum, yiyen, içen, sıçan, üreyip çoğalan, çoğaldıkça çoğalan, tüketen bir canlı profilinden başka bir şey gelmiyor gözümün önüne. İnsan, tüketiyor sadece, doğayı tüketiyor, hayvanları tüketiyor, insanları tüketiyor, tüketecek bir şey kalmayınca da kendi kendini tüketiyor. Hooop al sana tükenmişlik sendromu. Neden? Çünkü dünya üzerinde üretmeden tüketerek yaşayan parazitlerden başka bir şey değiliz de ondan. Önümüze çıkan her şeyi sonsuz bir açlıkla tüketmeye hazırız, kendimizi bile.
Ağaçları kesiyoruz, su kaynaklarını kurutuyoruz, hayvanları katlediyoruz, büyük başından böceğine kadar, insanları desen en büyük zararı yine onlara veriyoruz, savaşlar çıkarıp kana buluyoruz dünyayı.
Eeee teknoloji üretiyoruz ama demeyin bana, tıp bilimini geliştirdik demeyin. Onların faydası kime? İnsana. Neden? Daha rahat tüketsin diye, daha çok tüketsin diye? İnsan daha uzun yaşasın diye, hayvanlar kobay oluyor, insanlar daha güzel olsun diye hayvanlar acı çekiyor. Yaşama! Güzel olma! Zaten bir faydan yok, bari cana sebep olma!
Eeee uzaya çıktık boru mu? Hııı boru ister misin? Çıktın ne oldu? Başın göğe mi erdi? Hadi biraz da oraları talan edin, hadi biraz da oralar için savaşın, buraların tadı kalmadı pek, hem yakında petrol falan da bitecek nasıl olsa, size de eğlence lazım.
Eeee sen şimdi teknolojiye, tıp bilimine attın tuttun, sanki kullanmıyormuş gibi diyorsunuz biliyorum. Evet kullanıyorum, inkar etmiyorum ki. Sonuçta ben de eleştirdiğim şeyin bir parçasıyım. Sorguluyorum. Önce kendimden başlıyorum sorgulamaya ve tüme varım yapıyorum. Önce kendi işe yaramazlığımı kabul ediyorum, sonra tüm insanlara bok atıyorum, olay bu yani.
Varsa insanın ne işe yaradığını bilen söylesin gari, ben bulamadım...
İnsan doğada düzen bozan, tüketen, zarar veren ve doğanın doğal döngüsünde yeri olmayan tek tür bence de. Ben bunu bizzat birilerini eleştirmek için söylemiyorum, elbette ben de insan türünün bir bireyiyim ve ben de doğa için bir asalaktan başka bir şey değilim. Durum bu, kabullenmek lazım :)
YanıtlaSilSenin yazında da eleştireceğim bir nokta olacak Burcu'm, inek, keçi, tavuk ne işe yarar, doğadaki döngüsü nedir diye düşünürken bile insanlar açısından değerlendirmişsin. İnek, insan etini yesin diye varolmuş bir canlıdır, tavuklar aslında biz yiyelim diye yumurtluyorlar dersek, türcülük yapmış oluruz. Tabi ki bazı insanların doğruları bu yönde; canlı-cansız tüm mahlukatların insan türü için var edildiği düşüncesindeler. Zaten bu açıdan baktığımızda, her şey normal ve olağan, elbette ki, inekleri yiyeceğiz, derilerini yüzüp ayakkabı yapacağız, onlar bizim ayakkabımız olmak için var edilmişler sonuçta. Böyle bir bakış açısına sahip olduğunda zaten her şey güllük gülistanlık olacak, sorgulayacak, öğrenecek bir şey kalmayacak. Yazını çok beğendim, son cümlene cevap olarak da şunları söyleyebilirim: üretim ve doğaya yarar açısından insan tür olarak bence bakterilerden daha az gerekli :) Peki ne için yaşıyoruz? Kendimden gidersem, dünyaya ve canlı türüne verebileceğim en az zararla yaşayarak, mutlu olabilmek amacıyla yaşıyorum. Ben de senin gibi, kendimi ve tüm insanlığı bu döngüde en vahşi, en zararlı halka olarak görüyor ve insanlığın doğaya verdiği tüm olumsuzluklardan türüm adına utanıyorum.
Yorumun için çok teşekkür ederim Kitapsız Kedi'm :)
SilAslında hayvanların ne işe yaradığını düşünürken insanlara faydası açısından düşünmemiştim ama onların ürettiği şeyleri tükettiğimiz için sadece insana faydası açısından düşünmüş gibi olmuşum, ay ne dedim ben :)
Neyse, sen beni anladın sonuçta, önemli olan o. Sonuçta hayvana ve doğaya yapılan her türlü sömürüye karşıyız ama parçası olmaktan da kurtulamıyoruz. Kendi adımıza verdiğimiz zararı minimuma indirmekten başka elimizden bir şey gelmiyor ne yazık ki :(
:) Kesinlikle anladım, anladığımı da biliyorsun zaten :) Sadece yanlış yorumlama olmuş.
SilBiliyor musun ben de aynı şeyi çok düşünürüm. Doğaya yayılan, yayıldıkça da bozan, yok eden, kanser hucreleri gibiyiz...
YanıtlaSilÇok doğru söyledin Handan, cidden kanser hücreleri gibiyiz...
SilHiçbir işe yaramadığı gibi, ormanları, bitki örtüsünü doğayı katleden, hayvanların neslini tüketen bir canlı!
YanıtlaSilKaplan sayısı binlerdeymiş:( sanırım birkaç on yıl sonra kaplanları filmlerde izleyeceğiz:(
hani güya vahşi hayvandı kaplan, aslan????
İnsan= en vahşi hayvan
Yeryüzünde tecavüz eden, insanı kaçırıp esir eden, zincirleyen işkenceler yapan, kendi yavrusunu çöpe atan hatta kendi yavrusuna tecavüz eden insandan başka canlı yok.
Bu da dinleri sorgulatıyor bana hani insan mükemmel yaratılmıştı?
Eline sağlık Burcu'm...
Teşekkür ederim Müjde abla, senin de eline sağlık, çok doğru söyledin valla...
Silİnsan mükemmelse eğer mükemmel olmayan şeylerden tanrı bizi korusun :)
Dinleri sorgulasak da bir yere varamayız ki, yüzlerce yıl önce kim demiş, ne demiş, yok gökten mi inmiş, yerden mi çıkmış, ben bıraktım o işleri :)
bencillikten ölünse insanoğlunun nesli tükenirdi kesin. doğa umurumuz da değil işimize yarasın yeter! doğa babamızın malı ya önemli olan bizim hayatımız, zevkimiz, güvenliğimiz kim takar hayvanları ağaçları börtü böceği :(:(:( Allah hepimizi ıslah etsin diyorum!
YanıtlaSilAh ne güzel olurdu bencillikten ölünse, o zaman dünya gerçekten iyi ve doğayı seven insanlara kalırdı :)
YanıtlaSilyeryüzünde ki en merhametsiz yaratığız bence bizler insan ırkı olarak
YanıtlaSilMalesef öyleyiz :(
Sil:\
SilNe güzel de isyan etmişsin ohhhh... Kalemine sağlık... İnsan, insanı bile tüketirken doğaya nasıl zarar vermesin... İnsan türü doğada ki en vahşi tür bence... Ne işe yaradığımıza gelince, her şeyi mahvetmekten başka bi b*ka yaramıyoruz... Sevgiler...
YanıtlaSilTeşekkür ederim canım...sevgiler...
Silİnsan hiç bir işe yaramaz, dünyanın en vasıfsız elemanıdır. :) Tolstoy un o kitabı benim en sevdiğim kitaptır. :)
YanıtlaSilİnsanın işe yaramazlığı konusunda hem fikir olmak ne güzel :)
SilTüm her şey bir ahenk ve uyum içindeyken insan denen varlık bozuyor maalesef dengeyi. Sonu mutsuzluk ve acı..
YanıtlaSilDemek ki yaradan da doğanın uyum içinde olmasını istememiş ki biz insanları yaratmış :))
SilMerhaba blogunuzu yeni keşfettim ve takibe aldım ben de bloguma beklerim sevgiler :)
YanıtlaSilmakyajtavsiyem.blogspot.com.tr
Merhaba, hoşgeldiniz :)
SilBen de sizi takibe aldım, görüşmek üzere :)