Çıplaklık

Görsel Google'dan alıntıdır
Ben çocukken, bilgisayar teknolojisi henüz bu kadar gelişmemişken, en azından hafta sonları eve mutlaka gazete alınırdı. Kahvaltıdan sonra içilmeye devam edilen çaylara bu gazete eşlik ederdi. 
Babam gazetenin siyaset, ekonomi, gündem ile ilgili olan 'ana' kısmını alırdı eline, ben kültür sanat eklerine yumulurdum, anneme de kala kala magazin ve bulmaca ekleri kalırdı. Kardeşim ne yapsın gazeteyi, o çizgi film derdinde olurdu genelde.


Bir iki bardak ya da fincan çayın içilip sindirme işleminin sona doğru yaklaşmasıyla birlikte herkes başka şeylere yönelirdi. Annem toplanmayı bekleyen mutfağına giderdi, babam da duruma göre ya bahçeye iner otları temizleyip ağaç sulardı ya da evde yapılması gereken tamir işleriyle ilgilenirdi, damlayan musluk, patlamış lamba, gıcırdayan kapı gibi.

Benim yapacak işim olmazdı ama, annem yardım et demedikçe. O yüzden ben gazetenin tüm parçalarını ele geçirmenin zevkini yaşardım. Önce hızlı hızlı tüm sayfalara göz atar, sonra da ilgimi çeken haberlere geri dönerdim. Kültürlü ve bilgili insan olabilme adına zerresini bile anlamadığım ekonomi haberlerini okumaya zorlardım kendimi. Siyasetten o zaman da nefret ederdim. Magazin haberleri ilgimi çekerdi ama yalan yok. Kim kiminle ne yapmış merak ederdim. Hala da ederim. Siz etmiyor musunuz? Etmiyor olsaydık ne işimiz vardı onca sosyal medya platformlarında dimi ama ?

O günden bu güne değişmeyen bir şey daha var bende. O zaman da anlam veremezdim gazetelerin son sayfalarındaki bikinili kadın fotoğraflarına, şimdi de anlam veremiyorum. Hatta o zamanlar daha şanslıymışız bence, sadece bir ya da iki fotoğrafla kurtarıyorduk. Peki ya şimdi?

Şimdi durum daha vahim, çünkü artık gazetelerimizi internet üzerinden okuyoruz ve sayfalarca çıplak kadın ve hatta erkek fotoğrafıyla karşılaşıyoruz. Öyle fotoğrafların üzerinde öyle başlıklar var ki yuh dedirten, inanamıyoruz.

Çıplaklığın bu kadar abartılmasının, gözümüzün içine sokulmasını nedenini anlayabilmiş değilim. Haber okumak için açtığım sayfaların sağından solundan sürekli çıplak kadınların fırlamasından sıkıldım. Popo, meme, bacak görmek istemiyorum ben, haber okumak istiyorum. 

Kadın erkek fark etmez, insan bedeninin bu kadar ucuzlaştırılmasını anlayamıyorum. Tamam ilkel kabileler hala çıplak dolaşıyor olabilir ama biz öyle dolaşmıyoruz. 
İyi yanları vardır yoktur o ayrı konu ama sonuç itibariyle medeniyet geleli epey oldu.
Bilmem anlatabildim mi gazete sahipleri...




20 yorum:

  1. Burcu'm öyle haklısın ki, Sözcü'ye kaç kez e-mail attım, yorumlarda yazdım, maalesef o bile tıpkı Hürriyet, vs. gibi magazin adı altında meme, popo ile dolu, hayır bir de demişsin ya başlıklarına ifrit oluyorum, frikik verdi, sahnede külotu düştü! içine sütyen giymeyi unuttu! Herkesin içinde seviştiler! Yahu çolukçocuk okuyor bunları! Ben anlamıyorum bu iş nasıl düzeltilir? Ayrıca bu tür gazeteler şeriatçı o kafa kesici kesimin eline KOZ veriyor, " bakın laiklik işte böyle bir düzen!" diyorlar. İlkokul 3'ten terk veya o kadar bile okumamış kadınlar da bunlara hak verince gelsin gönüllü şeriatçılar!!!
    Eline sağlık.

    not: gazetelere bıkmadan e-posta gönderelim...hatta bir kampanya yapalım...ben ne bu tür fotolar, başlıklar ne de Hülya boşandı, Kaya şöyle dedi, filanın selülitleri gibi haberleri istemiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru söylüyorsun Müjde ablam, kesinlikle bu şekilde bazı cahillerin eline koz geçiyor. Dediğin gibi belki de bizim gibi düşünen insanların bıkmadan usanmadan mail atması gerekir ama, işe yarar mı bilmem. Çünkü bunları görmek isteyen kesimden eminim ki sayımız azdır :(

      Sil
    2. e-postaları kaale almıyorlar, büyük bir kampanya yapmalı, yani ellerimizde pankartlar, şöyle 50 kişi bile olsak. Millet görsün,tv ye filan çıkmalıyız. Sesimizi çıkartsak en azından belki Sözcü vazgeçer.

      Sil
  2. Mahremiyet duygusu [giyinme ihtiyacı], insanı hayvandan ayıran en onemli ozelliktir aslında. Ama gunumuzde o sekilde algılanmıyor maalesef. Ben de bu durumdan muzdaribim. Ozellikle bayan vucudu bir meta olarak her yerde gozumuze sokuluyor. Guzel bir yazı olmus ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim...
      Yazıyı yazarken tereddüt etmiştim, yanlış anlaşılırım, sana ne kardeşim bakma sende gibi yorumlar alırım diye ama yalnız değilmişim demek ki :)

      Sil
  3. Çıplaklığa meraklı çünkü insanoğlu. Seks satıyor her koşulda, daima. Mesela ben hiç alakam olmadığı halde, Jennifer Lawrence'in sağ memesinin sol memesinden daha aşağıda olduğunu bile biliyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alemsin :)
      Gözümüze gözümüze soktukları için alakamız varmış yokmuş fark etmiyor. Sağımız solumuz önümüz arkamız, her yanımız meme-popo-uzun bacak.
      Yazıyı okuyan da diyecek manken gibi hatunları kıskanıyor herhalde ama alakası yok. Ben kendimle barışık bir insanım, iki metre bacağa ihtiyacım yok :)

      Sil
    2. Desenize ne kadar gereksiz bilgiyle doluyuz..:) Seks bir amaç ve araç haline getirildi... Sürekli cinsellik empoze ediliyor insanlara... Saçma ama kitapsız kedinin dediği gibi sels satıyor ne yazık ki... Sevgiler...

      Sil
  4. Anketin için bir not: Okuyan kedi isimli bir blog var :)

    YanıtlaSil
  5. Kadın ya da erkek bedeni ile reyting yapmak pek bir moda. Bütün gazeteler, televizyonlar kadın vücudunu sergileyen programlarla dolu. söylemiş olduklarına tamamen katılıyorum Burcu. Bu arada blog sayfanı Müjde'nin blog sayfasında gezinirken fark ettim ve hemen takip listeme ekledim. Sen de takip etmek istersen: http://bilgicellim.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz :)
      Ben de hemen geliyorum, sevgiler :)

      Sil
  6. çocuklara hiç iyi örnek olmuyor..
    bu konuya dikkat edilmeli kesinlikle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaah ah, hem gazeteler hem de televizyonlar çocuklar için çok tehlikeli ve bir çok anne baba çocuklarını bunlardan sakınma gereği bile görmüyor :(

      Sil
  7. Ben o durumu şuna yoruyorum. Gazeteler o kadar çoğaldı ki artık herkes bir şekilde okuyucu kazanmak istiyor. Yani savaşta her yol mübahtır sözünü ilkeleri yapmışlar. Yani sırf o resim için o gazeteyi alan okuyucunun sana kattığı ne var ki. Misal ben hürriyet gazetesini yılmaz özdil için alırdım. Şimdi gidince almıyorum. Olay budur bence beğendiğin takip ettiğin kişi için okursun gazeteleri. O yüzdendir ki öyle okuyucular kazanıyorsun ama diğer tarafta bir çok kemik okuyucunuda kaybediyorsun. Demem o ki para kazanmak için değil haber için haber yapın. Son olarakta türkiyede gazetelerin içerikleri çok fazla . Bİraz daha kısıtlanırsa haberler sığar resimede gerek kalmaz. 3 sayfa reklammı olurmuş yahu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence çıplak kadın fotoğrafına gelen okuyucu gelmesin zaten. Dediğin gibi içerik daraltılsa, sadece gerçek haber olsa hem sayfa sayısı azalır, tasarruf olur hem de gereksiz bilgi ve görüntü kirliliği olmaz. Biz de burdaa kendi kendimize sinir olmayız böylece :)

      Sil
  8. Ben de anlamamışımdır bunu hiç. Ama anlayamadığım asıl mesele, bunların gazete de neden yer aldığı değil; bu fotoğrafları çektiren insanların düşünceleri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne çektireni ne de yayınlayanı anlamıyorum ben valla :)

      Sil
  9. Çıplaklık ya da çıplaklığın çocuklar üzerindeki etkisi beni rahatsız etmiyor açıkçası. Aksine ülkemizde çıplaklığın, cinselliğin, kadın ve erkek bedeninin çok gizlendiğini, tabu haline getirildiğini düşünüyorum. Ancak senin de dediğin gibi çıplaklığın ya da kadının, bir pazarlama stratejisine malzeme edilmesi çok can sıkıcı. yahut da yine söylediğin gibi amacı bambaşka bir şey olan bir gazetenin içerisinde bikinili kadının ne işi var? sorusunu sormaktan doğal bir şey de yok...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çıplaklık konusunda sana katılıyorum canım. Ben de tabulaştırılmasından yana değilim zaten o yüzden sapkınlıklar çıkıyor ortaya. Senin de dediğin gibi ben pazarlama malzemesi olmasına sinir oluyorum.

      Sil