Hayat Erkeklere Güzel

Kadın erkek eşitliğine her zaman ve her koşulda inanıyorum. Evet, kadınlar ve erkekler belirli fiziksel ve fizyolojik farklılıklara sahip olsalar da iş hayatında, günlük yaşamda, evde, sokakta her zaman ve her koşulda eşit olmalı. Meslekler kadın işi, erkek işi diye ayrılmamalı. Mühendislik erkeğe yakışır, kadınlar için ideal meslek hemşirelik ya da öğretmenliktir gibi söylemler olmamalı. Bir kadın isterse inşaat mühendisi olabilmeli, bir erkek isterse hemşirelik yapabilmeli. Sokaklar kadın erkek çoluk çocuk herkes için her zaman güvenli olmalı, bir kadın korkmadan, istediği saatte dışarı çıkabilmeli. Bu konu böyle uzar gider. Bu yazının esas konusu evdeki eşitsizlik. 


Bir kadın ister çalışıyor olsun, ister ev hanımı olsun. Ne olursa olsun kadının evdeki sorumlulukları, yükü hiçbir koşulda değişmiyor. Bir kadınla, bu ister eş, ister sevgili, isterse anne olsun, aynı evde yaşayan bir erkek evde ya hiç sorumluluk almıyor ya da bunu minimum seviyeye indiriyor. Lütfen üzerine aldığı bu sorumluluklar da genellikle ev ile ilgili dışarıda yapılması gereken, alışveriş gibi, ya da internet üzerinden halledilebilecek, fatura ödemek gibi, işlerle alakalı oluyor. 


Şimdi birçok erkek "Ama ben eşime yardım ediyorum." diyecek. Eyvallah. Teşekkür ederiz. Elinize sağlık, dememi beklemiyorsunuz herhalde. Biz sizden yardım beklemiyoruz ki. Biz sizden sorumlulukları bizimle eşit paylaşmanızı bekliyoruz. Özellikle de çalışan kadınlar için söylüyorum. Ev hanımları zaten sizin yardımınıza tenezzül etmez, hıh. 


Ben bu yaşıma kadar etrafımda eşlerine ya da sevgililerine ev işleri konusunda az çok "yardımcı" olan erkekler gördüm. En başta babam ve kardeşim, daha sonra eşim hayatımdaki "yardımcı erkekler" kategorisindeki yerlerini aldılar. Ama ben bu hayatta hiç şu lafları eden ya da aklından geçiren bir erkek görmedim:


"Çamaşır sepeti de ağzına kadar dolmuş, renklilerle beyazları ayırayım da çamaşır makinesini bir çalıştırayım." Bırakın bu uzun cümleyi kurmayı, renklilerle beyazları ayırabileceklerini bile sanmıyorum. 


"Bulaşık makinesi yıkamayı bitirmiş, tabakları çanakları yerlerine yerleştireyim." Eminim ki birçok eşyanın yerini bile bilmezler.


"Nevresimler de neredeyse bir aydır değişmedi, hemen şunları toplayıp makineye atayım da temizlerini sereyim." Hangi erkeğin aklına gelir acaba nevresim değiştirmek? Kadın "Aşkım bir yardım ediver de değiştirelim." dese "ya boş ver, çok da kirli değil, sonra değiştiririz." der kesin.


Bu liste de uzar gider. Şuraya kısaca yazayım en iyisi, erkeklerin evde kendiliklerinden yapmayı asla akıl edemeyeceği ya da zorda kalmadıkça asla yapmayacakları işleri:


  • Yemek yapmak
  • Tuvalet-banyo temizlemek
  • Buzdolabı-fırın temizlemek
  • Ocak üstü silmek
  • Perde yıkamak
  • Toz almak
  • Giysi dolabı düzenlemek
  • Havlu değiştirmek
  • Sabunluk doldurmak
  • Ütü yapmak...


Kısacası erkekler evde yapılması gereken her işi kadınların yapmak zorunda olduğunu düşündükleri için kendiliklerinden akıl edip de ya da lütuf edip de hiçbir şey yapmazlar. Net...

23 yorum:

  1. Geçen hafta kolum ağrıdığı için Can'a çocukların ranzasının çarşaflarını değiştirttim, brn böyle işkence görmedim boş günümde diye söyleniyor. Uleyn o zaman o işkenceyi ben yıllsrdır çekiyorum diye çemkirince sustu. Modern erkek yoktur modern olup erkeği yönlendiren kadın vardır. Ama o da kendin yapmandan yorucu oluyor bir yerden sonra.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten Handan, kendin yapsan daha az yorulursun :)
      Bütün gün evde olunca hiçbir iş yapmıyormuşuz gibi geliyor onlara ama farkında değiller, onların boş günleri var ama bizim yok :(

      Sil
  2. %100 katılıyorum Burcu'm yüzyıllardan beri maalesef ev işi kadın işi, erkek işi değil olarak büyütülmüşüz, kabahat kadınlarda ama, çünkü erkeği de doğurup, büyüten ve o şekilde eğiten anneler:) nasılsa her evde ev işi yapan bir kadın var, bildiğin hizmetçi olmuşuz, bedava hizmetçi hem de. Hangi evde o saydığın işleri erkekler yapıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Müjde abla, bedava hizmetçilik yapıyoruz yine de yaranamıyoruz ama :)))))

      Sil
  3. Babamın farkına vardıktan sonra anlayabildim tüm bu yazdıklarını, her erkek babam gibi sanırdım...Yıllardır evin yemek işini babam yapar, sofrayı kurar çorbaları dağıtır, boşalan tabaklara yemekleri koyar, sonra sofrayı toplar, bulaşık makinasına yerleştirir, deterjanın iyisini ve tabakların yerini ilk önce o bilir...her sabah ilk o uyanır, çayı demler, bakkaldan ekmek alır, kahvaltı sofrasını hazırlar herkesi uyandırır ama en son annemi uyandırır çünkü uyandırmaya kıyamaz....Bütün okul hayatım boyumca sabahları kakaolu sütümü hep babam yapmıştır...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En azından baba yönünden şanslıymışsın Ayşe, benim babam sadece annemin rica ettiği şeyleri yapar, ki onu da gerekli görürse, bir de ara sıra gömleklerini kumaş pantolonlarını falan ütüler. Halbuki annem de çalışıyor. Sabah beraber çıkıp akşam beraber dönüyorlar ama annem akşam yemeğini hazırlarken babam tv izliyor. Çok gıcık bir durum...

      Sil
  4. Yazmayı unuttum, bi de bizim evin haline bak, nankör Pıtpıt ın yaptıklarını gördün değil mi, işte böyle yüz veriliyor erkeklere...

    YanıtlaSil
  5. Merhaba! :)

    İlk paragrafa yüzde yüz katılıyorum. Ama maalesef konu bu sanal sayfadan toplumun gerçeklerine geçince durum biraz değişiyor. İnşaat Mühendisi olan tanıdıklarımı düşünüyorum; galiba sadece bir kadın var. Neyse ki onun da mühendislik yanında bir de "yönetici" rolü vardı da durumu biraz olsun toparlıyor :) Ev içi durumlar için de bugün herkes değişime başlasa bir kuşak sonra daha güzel bir toplum oluruz :)

    Güzel günler diliyorum!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel söyledin, bugün herkes değişime başlasa gerçekten güzel şeyler olabilir. Keşke olsa :)

      Sil
  6. Kalemine sağlık... Her kelimenin arkasındayım. Ne yazık ki durum bundan ibaret. Yetiştirdiğimiz erkek çocuklarını daha farklı eğitmeliyiz ki toplum değişsin. Ataerkil toplum olmanın acısını biz kadınlar çekiyoruz. Artık kadın da iş hayatının içinde. Erkeklerin bunun farkında olması lazım. Anne erkeği el bebek gül bebek büyütünce zorluğu eşi çekiyor. Erkek sanıyor ki kadın her işi yapar. Babasından da onu görünce durum ortada işte:) Bir dokun bin ah işit😂 Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün kadınlar bu konuda dertli, az ya da çok durum değişmiyor. Ben Efe'ye her şeyi yaptırıyorum valla, gerçi o kendisi merakından atılıyor ya, ben de bu durumu fırsata çeviriyorum. Bulaşık makinesi yerleştirme konusunda en büyük yardımcım kendisi :)

      Sil
  7. Ahahaha Burcu bayıldım yazdıklarına. Bu konu bizim de sıklıkla tartıştığımız bir konuydu çünkü benim eşim de o meşhur "yardımcı" olanlardan sağ olsun. (Ki çevremizde ne yazık ki bu hali bile türünün son örneklerinden görünüyor) Ve ben açıkçası çareyi kabullenmekte buldum. Sürekli isyan modunda olunca baktım ki sadece ben yıpranıyorum. Taktik değiştirip, "ben düşüneyim ve ona yaptırayım"a geçtim. "Canım bir yardım eder misin?" ile bayağı bir şey yaptırıyorum ehehehe, kötü müyüm neyim :P Öperim seniii

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın Esra, etrafa bakınca insan "yardımcı" olmalarına bile şükreder duruma geliyor. Bence sen kötü değilsin, çok da iyi yapıyorsun. Sonuçta sen de çalışan bir kadınsın, sorumluluk sadece sende olamaz. Kendileri akıl edemiyorlarsa birinin onların yerine akıl etmesi lazım değil mi?
      Ben de seni öpüyorum :))

      Sil
  8. Haha 😃 al benden de o kadar.Benim eşimde aynı.Azcık yardım etse ohh cok yoruldum her isi bana yaptirdi annen diye kizima sikayetleniyo 😁 aman gölge etmesinde baska ihsan istemez 😁 cok güzel yazmisin valla eline saglk 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir noktadan sonra gölge etme başka ihsan istemem senden moduna geçiyoruz değil mi :))

      Sil
  9. Eşim bir süredir evde. Geçen sabah işe giderken akşam için yemek yoktu ve eşime "akşama yemek yapar mısın" diye sordum. Sonra düşündüm bir kadın evde olsa bu soru sorulmazdı çünkü kadının görevi erkek ise isterse yapar:((((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef öyle, hatta sizin sorduğunuz soruyu sormaya cesaret edemeyen kadınlar bile var :(

      Sil
  10. Sinirlenmekte çok haklısın Burcucum, maalesef her evde böyle çünkü acı bir gerçek var ki aslında bu işler "bizim için" önemli... Bu saydıkların, bizim beklediklerimiz, onların "yardım" dediği bizim "zorunlu" gördüğümüz şeyler aslında onlar için "bizim olmasını istediğimiz" şeyler.
    Ne zaman ki biz de o çamaşır sepetini göz ardı ederiz gittiği yere kadar, ne zaman ki son tabak kalana kadar bulaşıkları tezgahta bırakabiliriz, işte o zaman eşit oluruz ;) Bence o taraftan beklemeyip biz o tarafa yönelelim. Bunlar tamamen bizim önemsediğimiz konular (çocuk harici tabi ki ;)).

    Bu işi ancak biz çözebiliriz Burcucum :D Bence bu işlerin "zorunluluğu"nu kaldıralım ortadan rahat edelim :P

    Ama merak etmeyesin, bence yeni nesil bu "eşitlik" sistemine çok uygun yetişiyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben duramam ki, en sonunda sinir olup tabakları çanakları kıra kıra yine kendim yaparım. Dediğin gibi bizim için önemli çünkü, malesef :(

      Sil
  11. Bu da annelerin çocuklarını yetiştirme tarzıyla değişir.

    YanıtlaSil
  12. Yazdıklarınızın fazlası var eksiği yok. Çok haklısınız. Bizim evde de durum aynı ve oğullarım da maalesef babalarını görüp örnek alıyorlar. Ben de durumu tersine çevirmek için çocuklarıma sofrayı kurup toplama, çamaşırları katlama gibi ufak tefek de olsa sorumluluklar vermeye çalışıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baba faktörü çok önemli tabi. Yine de bizlerin çabası sayesinde gelecek nesiller belki biraz daha rahat eder :)

      Sil