Sürdürülebilir Ormanlar İçin!!!


Merhaba,
malum bu sıralar pek fazla kitap okuyamadığımdan televizyona sarmış durumdayım. Hal böyle olunca da araya reklamlar da giriyor mecburen. Gerçekten sinir olduğum, kafa göz dalmak istediğim reklamlar olduğu gibi sevdiğim reklamlar da var, Sofia'nın "Ormanlar havluya dönmesin yurdumda!" sloganıyla gönlümü çelen reklamı gibi.
Sofia markası reklamda ürünlerini sadece endüstriyel amaçlı üretilen ağaçlardan ürettiğini söylüyor. Bu, günümüzde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış olan ormanlarımız ve yarınlarımız için çok önemli. Özellikle de orman katletme konusunda çok başarılı bir hükümetimiz varken!


Reklamı izledikten sonra eşim, bundan sonra bu markayı tercih edelim o zaman dedi. Ben de öncelikle araştırmak istedim ve diğer markaları da biraz kurcaladım. Doğa için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız diye düşünüyorum. Yapmalıyız ve ön ayak olmalıyız. Çevremizdeki herkese bildiklerimizi, öğrendiklerimizi aktarmalı ve fikir alış verişi yapmalıyız. Doğayı oturduğumuz yerden sevemeyiz, kendimizi kandırmayalım.

İşte benim araştırma sonuçlarım:

Sofia'nın üreticisi olan Lila Kağıt (tık tık), Orman Koruma ve Gözetim Zinciri Sertifikası'na sahipmiş. Lila Kağıt, Sofia markası ile Türkiye’de endüstriyel orman ağaçlandırması yapan en büyük özel şirket olan ENAT (Endüstriyel Ağaç Tarımı A.Ş.)'ın ilk ve tek sponsoru imiş. (tık tık) Lila Kağıt ayrıca Maylo, Berrak ve Nua Professional'ın da üreticisi. (Dip Not: Maylo markası 2010 Kasım ayından bu yana ürünlerin satışından elde edilen gelirin bir kısmını Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na aktararak, çocukların eğitimine katkı sağlıyormuş.)

Selpak da sürdürülebilir orman yönetimini destekliyor ve kullandıkları selülozun %100'ünü, kestikleri ağaçtan daha fazlasını diken ve yetiştiren, sertifikalı tedarikçilerden sağlıyormuş. (tık tık) Ayrıca 1-5 yılda doğada biyolojik olarak çözünen ambalajlar kullanıyorlarmış.

Selpak'ın üreticisi olan İpek Kağıt ayrıca Solo, Silen ve Servis markalarının da üreticisi ve sürdürülebilir orman yönetiminin destekçisi. (tık tık)

Viking Kağıt ve Selüloz A.Ş (tık tık) de Orman Yönetim Konseyi Koruma Zinciri Sertifikasına sahip ve Premia, Lily, Senso ve Select markalarının üreticisi.

Familia, Papia, Teno markaları Hayat Kimya tarafından üretiliyor, fakat internet sitelerinde sürdürülebilir orman yönetimiyle ilgili bir bilgi bulamadım! (tık tık)

Selpak haricindeki markaların internet sitelerinde ambalaj konusunda bir açıklama göremedim, belki de gözümden kaçmıştır. Ambalaj konusu da oldukça önemli. Satın alırken ürünün ambalajında "doğada çözünür" ifadesi aramayı ihmal etmeyin derim :)

Bu saydığım markaları eminim hepiniz biliyorsunuz. İçlerinde hem doğaya saygı gösteren hem de her bütçeye uygun markalar var. Neden biz de elimizden geleni yapmayalım ki?

Bu konuda daha çok bilgi sahibi olan arkadaşlar da bilgilerini paylaşırlarsa çok sevinirim. 

18 yorum:

  1. ne güzel bir yazı hazırlamışsın araştırmacı kişilik :))) hemen paylaşalım daha çok kişi okusun öğrensin.
    Yurt dışında özellikle tuvalet kağıtları geri dönüştürülmüş kağıttan yapılıyor kalitesine göre renk renk satılıyor burada henüz yok bu uygulama inşallah gelir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım :)
      Türkiye ileri gideceğine geri gitmeye hevesli olduğu için her şeyde geri kalmamız çok normal. Biz anca keşfedilmiş kıtaları yeniden keşfedelim, mehter marşıyla açılış yapalım :)

      Sil
  2. Burcum, zaten duyarlıydın, annelik daha da mı duyarlılık kattı sana :)
    Ben Maylo alıyorum, eğitim gönülleri vakfının logosu var üzerinde ve her alışverişte bir kısmı oraya gidiyor paranın. Mümkün olduğunca da az kullanmaya çalışıyorum. Mutfağımda hala renkli renkli kumaşlardan mutfak havlusu kullanıyorum.
    Ya şimdi aklıma takıldı, çocukken tuvalet kağıdı yoktu galiba bizde ya, var mıydı yoksa, hatırlamıyorum bak, yoksa ne yapıyorduk ki :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu annelik olayı kesinlikle duyarlılığımı arttırdı, eskiden bazı şeylere amaaan boş ver dediğim zamanlar oluyordu, ama şimdi olmuyor. Her şeyi ıncık cıncık ediyorum :)
      Biraz önce ben de sanal market alış verişimde Maylo aldım :)
      Mutfakta ben de havlu, el bezi kullanıyorum. Kağıt havlu kullanmaya kalksam günde bir rulo bitiririm kesin.
      Bu arada google amcaya sordum, tuvalet kağıdı ilk kez 14. yy da Çin'de üretilmiş. Yani biz çocukken varmış merak etme :)

      Sil
  3. Ne güzel bir araştırma olmuş, teşekkürler :-)

    YanıtlaSil
  4. Seni güzel anne seni, ne güzel bilgiler bunlar:) o içindeki pıtırcık sana neler araştırtıyor böyle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma Hamiyet :)
      Pıtırcık sayesinde Hazel'in de dediği gibi iyice araştırmacı kişilik oldum :)

      Sil
  5. Eline sağlık, aslında daha ileri bir teknoloji olsa ve kağıt kadar yumuşak ama ağaçtan elde edilmeyen bir şey olsa keşke....endüstriyel ağaç da olsa kese kese bitmeyecek mi bir gün?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın Müjde ablam, insanoğlunun tüketim hızına doğa nasıl yetişecek bilmem :(

      Sil
  6. Alış-veriş torbalarının daha yaygın olması gerek.Eskiden fileler vardı şimdi poşetle poşetle at evet bazıları doğada çözülüyor ama ya çözülmeyenler. Hele o siyahlar ölüm saçıyor resmen. Herkesin bez torbası olmalı buralarda yerleşik yabancılar bizimkilere o geleneği aşıladılar gibi gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bundan 10 sene önce Almanya'da alışveriş poşetleri de parayla satılıyordu, çok şaşırmıştım. Millet ya bez torba ya da file kullanıyordu. Bazıları da direk arabasının bagajına dolduruyordu. Türkiye'de ise millet az poşet verdi diye kasiyerleri azarlıyor. Nasıl olacak bu işler bilemiyorum :(

      Sil
  7. süper bilgiler bunlar. sizi izlemeye aldım. Ben de bloğuma beklerim.

    http://www.meleklerinruyasi.com/

    YanıtlaSil
  8. tebrikler
    çevre duyarlılığı keşke herkeste olsa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Mavi Anne :)
      Bazen herkesin kendi kendine duyarlı olmasını beklemektense elimizden geldiğince çok kişiye sesimizi duyurmalıyız diye düşünüyorum.
      Sevgiler :)

      Sil
  9. İnanır mısın bende o reklamı izlerken bunları düşünmüştüm ve araştırıyım demiştim. Gerek kalmamış, benim yerime sen araştırmışsın :) Çok güzel bilgiler bunlar bende daha dikkatli alırım artık. Emeğine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir faydam olduysa ne mutlu bana :) Ben eğitim gönüllülerine de katkım olsun diye Maylo almaya başladım, kalitesi de gayet iyi, tavsiye ederim :)

      Sil