Vejeteryan Hayat


Bu sene kurban bayramının ilk gününün hayvanları koruma gününe denk gelmesinden güç alarak et ve et ürünlerini hayatımdan çıkartmıştım. Bu kararı almadan önce de zaten çeşitli nedenlerle çok az tüketiyordum, o yüzden çok da zor bir süreç olmadı benim için bırakma aşaması.

Gel gör ki, farkında olmadan bazı şeyleri arada sırada canımın çektiğini fark ettim :)
Mesela mantı, ki ben çok severdim, ayıla bayıla yerdim veya pizza, o da yemeksiz akşamlarımızın can kurtaranıydı. Haa ne oldu, vejeteryan pizza hiç lezzetli olmadığı için pizza yemekten kurtulduk, bu da hem sağlıklı beslenme hem de para harcama konusunda faydalı oldu bence :) 

Bu arada şunu da öğrenmiş oldum; vejeteryan olmak sadece et yememek değilmiş. Türleri varmış. Wikipedia'dan aldığım bilgilere göre Lacto ve Ovo-lacto  vejeteryanlar varmış:
Lacto vejetaryenler, her türlü et ve et ürünleri ile birlikte yumurta tüketmeyi de reddeder. Süt ve süt ürünlerini tüketirler.
Ovo-lacto vejetaryenler her türlü et ve et ürünlerini tüketmeyi reddetmekle birlikte, yumurta ve süt ürünlerini tüketirler.
Bir de daha ileri bir seviye olan veganlık varmış ki, evlere şenlik. "Veganlar her türlü hayvansal ürünü tüketmeyi reddedemekle birlikte, hayvanların kullanımını imkân dâhilinde reddederlermiş. Birçok vegan, aynı zamanda hayvanlar üzerinde test edilmiş veya hayvansal katkı maddesi içeren makyaj ürünleri ile birlikte, kürk, deri, yün ve ipek gibi giyim eşyalarını kullanmazlarmış." Vegan olmayı başardığımız gün nirvanaya erdiğimiz gündür bence :)

Ben et ve et ürünleri tüketmemekle birlikte yumurta, süt ve süt ürünleri dahil allah ne verdiyse tükettiğim için düz vejeteryan oluyorum o halde, ama lacto olmam yakındır, zira her yumurta yiyişimde aklıma "yumurta mı civcivden çıkar, civciv mi yumurtadan" sorusu geliyor.

Neyse, ben ilk adımı attım ve eti hayatımdan çıkarttım. Mutluyum, huzurluyum. Herkese de tavsiye ederim. Üşenmeyip bi araştırma yaparsam eğer nasıl daha iyi besleniriz diye, sizinle de paylaşırım kesin :)

Sevgiyle kalın :)

12 yorum:

  1. Hayvan testleri hassas noktam, kesinlikle kullanamam. Hayvan deneyleriyle ilgili kısa bir araştırmadan sonra, izlediğim videoların ve deney içeriklerini gördükten sonra mümkün değil zaten, bu iğrenç zincirin bir halkası olmam.
    Margarita pizza güzeldir, vejetaryen pizzadan daha hoşuma gidiyor benim. Üzerine sadece kekik istiyorum, misss.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makyaj yapan bir insan olmadığımdan ilgilenmemiştim hiç, ama diğer kozmetiklerde araştırıcam ben de bundan sonra.
      Bir de margaritayı en kısa zamanda deniycem :)

      Sil
  2. Vejeteryanlık hakkında merak ettiğim ve hep düşündüğüm soruların cevaplarını buldum bu paylaşımınızda. Bu konuyla ilgili çok faydalı olabilecek bir aylık dergi de çıkıyor. Teşekkürler bu bilgilendirici paylaşım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim faydalı olabildiysem :)

      Sil
  3. Burcu'm çok sevindim tebrik ediyorum, ben de senin gibi ete hayır ama yumurta (b12 deposuymuş), süt, yyoğurt hepsini bolca tüketiyorum onları da yemezsem elden ayaktan düşerim zaten çok bitkinim, kemik erimem var, yaş desen bir ay sonra 57, mecbur yiyorum artık...sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten vegan olabilmek çok zor Müjde ablam, ne yapalım mecbur yiyeceğiz.
      Sevgilerimle :)

      Sil
  4. Tebrikler.. çok güzel karar vermişsiniz.. darısı başımıza.
    bunu ben de çok istiyorum bazan. öte yandan da kaygılar var. alışageldiğin beslenme alışkanlıklarını değiştirme güçlüğü, vejetaryen yemek bulma güçlüğü, v.s...
    sizin gibi vejetaryen olanların deneyimlerini merak ediyordum. aydınlatıcı bir yazı olmuş.. teşekkürler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, darısı herkesin başına :)
      Dediğim gibi ben zaten çok fazla et tüketen bir insan olmadığım için çok zorlanmadım. Aslında zorlanacak bir durum da değil, çok zengin bir mutfağımız ve çok verimli topraklarımız var. Sebze, meyve, bakliyat envai çeşit. Yeter ki isteyelim :)

      Sil
  5. Burcuu, inandığın yolda yürümen dileğiyle demek istiyorum. 2 arkadaşım vegan oldu benim.
    Birlikte hamburgerleri hüpletirken zaman içerisinde bu noktaya geldiler.
    Dışarıda imkansız bir hayat onların ki, asla dışarda yiyemezler herhangi bir şey..
    Çok zor bu kadar et mönüsü ile çıldıran ülkemizde hayat, sana başarılar, baklagilleri hiç unutma ama..
    Ben mesela mümkün değil yapamam, ama yapana saygım sonsuz.
    Vejeteryanların kilo alma oranı da çok yüksek sebebi karbonhidrat tabii ki.
    Çok çok dikkat et dengeli beslenmeye.
    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Yasemin :)
      Dediğin gibi, karbonhidrat-protein dengesini iyi ayarlamak gerekiyor. Baklagiller baş tacım zaten :)
      Veganlar için gerçekten zor hayat, vegan olmayan biri dışarıda en azından bir peynirli tost yiyebilir ama onların pek şansı yok. Herkese kolay gelsin valla :)

      Sil
  6. eti hayatımızdan çıkarmak mıı yooo yooo :) sağlıklı mı sağlıksız mı bilemem ama etten vazgeçemem çok seviyorummm bu yazının altına bunu yazmak biraz garip oldu sanırım (: ama belirtmek isterim ki sadece vejetaryan oldum diyip geçmemişsin üşenmemiş araştırmış bir de bizimle paylaşmışsın çook takdir ettim:) neyle ilgili olursa olsun her yeni bilgi candır! veganlık seviyesini biliyordum ama nasıl isimlendirildiğini bilmiyordum öğrenmiş oldum teşekkürler :* :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Garip bir durum yok canım, sonuçta herkesin kendi tercihi :)
      Bir bilgi kırıntısının ulaşmasında faydalı olabilmişsem ne mutlu bana, asıl ben teşekkür ederim :)

      Sil