Fuar Notlarım-1

Malumunuz 19-20 Nisanda Tuyap 19. İzmir Kitap Fuarı'nda Altın Kitaplar'ın standında görevliydim. Sabah 10.30 da başlayan mesaim akşam 19.00'a kadar aralıksız sürdü. Bir ara sadece yemek molası verdim o kadar.
Hayatımda çalışmaktan, yorulmaktan keyif alacağım başka bir iş olamazdı herhalde.
Kitap okumayı seven bir insanın kitap okumayı sevenlere kitap satması.
Kitap fuarına birbirinden farklı yüzlerce insan geliyor, ama hepsinin ortak bir noktası var...Kitaplar...





İki gün boyunca beni en mutlu eden insan profilleri:
Öğrencilerine hediye kitap alan öğretmenler...
Çocuklarına okumayı sevdirmek için kitap alan anne babalar...
Sevdiklerine hediye etmek için kitap alanlar, hatta sevdiklerine ciltli kendilerine cep boy alanlar...


Cumartesi ve pazar...her iki günde de açılış saatinden önce kapının önünde beklemeye başlamıştı kitap severler, ortalık sakinken kitapların tadını çıkarmak isteyenler...
Ben ise o kadar liste yapıp da stanttan ayrılamadığım için kitaplara uzaktan melül melül bakan insan...
Ama bir an vardı ki, o an tüm yayın evlerinin stantları boştu...neden mi?
Çünkü İlker Başbuğ imzayı bitirip Kaynak Yayınlarının standına gelmişti, işte o an herkes Kaynak Yayınlarının etrafında toplandı, alkışlar, imza almaya çalışmalar, duygusal anlar...
Ve İlker Başbuğ giderken aramızda sadece iki adım vardı...O kadar ihtişamlıydı ki, kendimi küçücük, minicik hissettim :)

İki gün boyunca onca kitabın arasında çalışıp, üstüne bir de liste yapıp eve sıfır kitapla dönmek olmazdı herhalde :)
Ama siz sevgili kitap severlere şunu söylemek isterim ki, fuardan kitap almak çok da mantıklı değil. İnternetteki satış fiyatları kesinlikle çok daha uygun. Bu nedenle ben listemdeki birçok kitabı almadım, sadece fiyatları çok da değişmeyen kitapları aldım. En güzel indirimi yapan Yapı Kredi Yayınlarıydı. Bir de her yayınevinin 5-10 liraya sattığı kitaplar vardı, ama daha onlara bakma fırsatım olmadı. Yarın inşallah...


Yazıyı bitirmeden biraz da gülelim bari...Fuarda anons yapan bir teyze var, trt spikeri misali...Yaptığı bir anonsu aktarıyorum size:
"Bir adet araba anahtarı bulunmuştur. Arabasının anahtarını kaybeden sevgili kitap sever, evinize nasıl dönmeyi düşünüyorsunuz? Anahtarınızı giriş kapısının yanındaki danışmadan alınız lütfen..."
"Sevgili kitap sever bla bla, bu anonsu duyuyor musunuz? Eğer duyuyorsanız giriş kapısına gelin lütfen, eşiniz size ulaşamıyor, kendisi merak içinde...."

Daha ne komik anonslar vardı, bu hafta sonu unutmazsam not alayım bari :)

30 yorum:

  1. Ha ha ha, anons çok iyiymiş:-)

    Ben normalde kalabalık hiç bir yere girmem, bir tek kitap fuarında etkilenmiyorum, hayret:-) Dediğin gibi çok indirim olmuyor artık eskisi gibi, ama orada olmak harika:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yalan söyleyeyim, benim de şikayet etmeden, söylenmeden katlanabildiğim tek kalabalık kitap fuarları :)

      Sil
  2. İlker Başbuğ'u çok severim :)
    Kitaplar gerçekten internette daha uygun oluyo ama dediğin uygun olanlara da bak derim herzaman aralarından çok güzel kitaplar çıkar onların :))
    Anons yapan teyzeyi de bittim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakalım, yarın epey kurcalayacağım kitapları...kıyıda köşede kalmış gizli hazineler bulmayı umuyorum :)

      Sil
  3. BURCU CANIM BENIM PAZAR GUNU GELDIM FUARA AMA ARIZA BIR ARKADAS VARDI YANIMDA YANINA UGRAYAMADIM AMA BU HAFTA SONU MUTLAKA GELECEGIM CANIM SENI TANIMAMAK OLMAZ DEGIL MI?
    AYRICA EVET KITAP SATIS SITELERI DAHA UCUZ NETTE HELE KI IDEFIXIN BAHAR KAMPANYASI SUPER KACIRMA DERIM AMA YERINDE DE OLMAYI COK ISTERDIM O KADAR KITABIN ICINDE 4 GUN UFF SUPER OLMALI :))
    HAFTA SONU GORUSURUZ CANIM :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Agresif prenses...arıza arkadaşları bilirim, standın önünde kavga eden çok insan gördüm, biri kitaplara bakıyor, diğeri çekiştiriyor, oflayanlar, bırakıp gidenler :)
      Önümüzdeki hafta sonu da oradayım nasıl olsa, ama çok yoğun oluyor, seninle çok ilgilenemezsem diye şimdiden özür diliyorum :)

      Sil
    2. ne demek ozur canim benim senin isin o sonucta baska zaman baska yerde daha uzun gorusmelerimiz olur sen uzulme cumartesi gorusuruz :)

      Sil
    3. Görüşürüz agresif prenses :)

      Sil
  4. Benim hayalimdir biliyor musun, bir kitabevim olsun, minik bir de cafesi olsun. Sevdiğin işi yapmak deyince aklıma gelen iş bu işte :) Bütün gün kitaplarla olup, üstüne bunun için para almak... Daha güzel ne olabilir ki :) İşte anonsları yapan o bayan da işini severek yapan ender insanlardan olsa gerek. Güzellik katmış işine, bayıldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı hayal bende de var Kitapsız kedi :) Dün kitapların fotolarını çekerken yüzümde nasıl bir mutluluk varsa artık eşim "söz sana bir kitap dükkanı açıcam" dedi. Ben de atladım hemen "cafesi de olsun ama"...
      Keşke hayaller gerçek olsa...

      Sil
  5. Beni de o hayallerin içine katın:) hayalde bile olsa sizinle beraber içinde kitap olan bir iş,kedilerimiz de bir köşede....Geçen ay okuyup bitirdiğin Ayfer Tunç
    romanı ile ilgili bir yazını aradım ama bulamadım,ben hiç okumadım,tavsiye edermisin?...teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşeeee :)
      Keşke aynı şehirde yaşasaydık üçümüz :) O zaman belki de birbirimize cesaret verip girişirdik bu işe. Kitap, Kedi ve Kahve...ne güzel olurdu...

      Dünya Ağrısı Ayfer Tunç'tan okuduğum ilk kitaptı...Gerçekten de adı gibi ağrılı bir kitaptı benim için...Bazı tespitleri çok güzeldi, ama adı üstünde bir kitaptı işte, çok depresifti, kendimi yüksek bir yerden atasım geldi kitap boyunca. Kitap roman olarak geçiyor ama daha ziyade tadında bırakılmamış, uzatılmış bir öykü gibiydi. Okuma demem ama kesinlikle tavsiye ederim de diyemem...Sonuçta herkesin algısı, bakış açısı farklı. Bir kitabı okuyan 100 kişi 100 farklı anlam çıkarabilir bence :)

      Sil
  6. Anonslara bayıldım desem :) Gülümsetmiştir ne güzel...
    Bu arada YKY'den aldıklarına bayıldım, ne kadar indirim yapmışlardı?
    Umarım bol bol gezme fırsatın olur, ben oturduğum yerden İzmir'dekileri kıskanıyorum, malum Ankara'ya Tüyap gelmiyor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anonslar süperdi gerçekten :)
      Ben de en çok YKY'nı sevdim, sanırım indirim oranı %25ti...internet sitelerindeki satış fiyatlarıyla hemen hemen aynıydı, 5 kitaba 45 lira ödedim.
      Ankara'ya gelmiyor olması çok kötü, hele de senin gibi bir kitap kurdu için :(
      Yarın yine gezicem bakalım, senin blogundan yeni bir liste yaptım kendime :)

      Sil
    2. ankara fuarı cidden felaket oluyor, dağıtım firmaları katılıyor genelde çok az yayınevi oluyor. Bu sene sahaflar gelmişti, bir nebze daha iyiydi ama bir tüyap değil elbette. Gerçi netten toplu sipariş vermek fuarlardan daha cazip ama imza günlerine içim gidiyor :)
      Neler seçtin kitaplardan merak ettim :) Gez gel de detaylıca bir post yaz kaynatalım :)

      Sil
    3. Bence de netten sipariş daha mantıklı ama dediğin gibi hem imza günleri hem de fuar havası bambaşka...yer gök kitap :)
      Yarın güzelce bir gezeyim, perşembe ya da cumaya detaylı bir yazı hazırlarım :)

      Sil
  7. yorucu ama keyifli olmuş desene Burcu'm, ah genç olsaydım böyle bir görevi çok isterdim:)))bu arada İlker Başbuğ'a çok kızıyorum, zamanında - hani hep diyorlar sarı öküzü vermeyecekti- sustu, 'yargıya güveniyoruz' ne oldu? kendisine kadar sıra geldi boşuna dememişler susma sustukça sıra sana gelecek, 2 yıl 2 ay yattı içeride! Şimdi oturmuş suçlamalara karşı gerçekleri yazıyor, ama en başında dik dursaydı, kıyameti kopartsaydı, ne yüzlerce general, amiral ne kendisi böyle olmayacaktı, daha içeride yüzlerce masum, suçsuz askerimiz var...:( ay aklıma geldikçe kuduruyorum yahu:(

    anonslar çok hoşmuş:))
    sevgilerimle canım

    kedici teyze

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Müjde ablacım, oldukça keyifliydi :)
      İlker Başbuğ konusunda doğru söylüyorsun. Aslında sadece o mu, susmaması gereken ne çok insan vardı, ama herkes sustu, konuşanların da sesi kısıldı...İnşallah bundan sonra devran döner diyeceğim ama umudum da az ne yalan söyleyeyim...Bu arada Osman Paşa da tam karşımdaydı ama o kadar kalabalıktı ki kendisini göremedim valla :)

      Sil
  8. Çok güzel bir etkinlik olmuş. :D İlker Başbuğun olması da daha güzel olmuş. Anonslara da bayıldım. Aldığın kitaplara da ... :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eveeet İlker Başbuğ'u kanlı canlı görmek gerçekten çok güzeldi :)

      Sil
  9. Burcu'cuğum ne kadar keyifli bir iş yapmışsın, çok mutlu oldum senin adına ♥ Bir de İlker Başbuğ diyorsun, boynuna sarılasım gelir ama korkardım herhalde :)

    Kitap fiyatları ise şaşırttı ve üzdü beni açıkçası... Aksine insanları fuara çekmek, daha çok kitapla ve yazarla tanıştırmak adına fiyatlarının daha uygun olması gerekmez mi? Üstelik direkt ilk elden satılıyor, yayınevlerinden... Üzücü...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızlı Erkekli Kedili teşekkür ederim...Valla benim de koşup sarılasım geldi, hatta utanmasam ağlayacaktım :)
      Fiyatlar konusunda kesinlikle katılıyorum, daha uygun olsa daha çok satacaklar, çünkü fuardan kitap almak insanlara daha çok haz veriyor, ama ne yazık ki bir çok insan umduğunu bulamadan gidiyor...

      Sil
  10. Supermis yaa :)) senin yerinde orada calismak isterdim bende dunyanin en guzel isi :)

    Ilker Basbugu gormek de ne guzel bir duygu...

    Anonslar da ayri bi alemmis gercekten cok guldum :)

    Kitaplarini da cok begendim, keyifli okumalar :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Aslı :)
      Kesinlikle dünyanın en güzel işi...umarım sen de böyle bir tecrübe yaşarsın bir günlüğüne bile olsa :)

      Sil
  11. Ahahaaa anonslara bayıldım yaaaa...Çok güldüm akşam akşam...Bi de üstüne çeşit çeşit senaryo canlandı kafamda:)))Saolasın;)Kitapsever biri için hakikaketen iyi bir iş;)Sevgiler...Kolay gelsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Persephone :)
      Sen senaryo malzemesi topluyorsan ben bu hafta sonu daha çok şey aklımda tutmaya çalışayım bari senin için :)
      Sevgiler...Bu arada konuk yazarlık aklımda, unutmadım, en kısa zamanda yazacağım :)

      Sil
  12. kitap hediye etmeyi çok severim.ve bana hediye edilen kitaplarım da baş tacıdır,en değerli hediyedir.fuara gidebilme şansın olduğu için eminim çok mutlusundur.yerinde olmak isterdim:)

    YanıtlaSil
  13. Kelimelerle Dans, evet çok mutluyum...keşke senin de böyle bir şansın olabilseydi...Kitap hediye etmek ve hediye olarak kitap almak benim de en sevdiğim şey. Bence en güzel ve en anlamlı hediye kitap :)

    YanıtlaSil
  14. Fuara iki kere gidebildim ve çok değişik anonslar vardı cidden :D insan gülmeden edemiyor :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, her anons birbirinden renkli ve eğlenceliydi :)

      Sil