Kediler ve Bebekler



Hamile olduğumu öğrenen bazı arkadaşlarım hemen "eee kedileri ne yapacaksınız?" diye sordular. Çok saçma değil mi bu soru sizce de? Ne demek ne yapacaksınız? Hamile kalmadan önce ne yapıyorsak onu yapmaya devam edeceğiz tabi ki. Onlar ailemizin fertleri, bir yılı aşkın bir süredir bizimle yaşıyorlar, elimizde büyüdüler, onlar bize bağlandı, biz de onlara bağlandık. Bizim onlara çocuğumuz gibi davranmamızı geçtim ailelerimiz de onlara torun muamelesi yapıyorlar. Yani bebekten önce onlar vardı ve var olmaya da devam edecekler.

Peki neden bebek ve kedi ikilisi yan yana gelince insanlar şeytan görmüş gibi bakıyorlar olaya?
Neden olacak? Cahillikten tabi ki...

Asıl mesele şu: Toxoplazma Gondii denilen bir parazit. Bu parazit nasıl bulaşıyor peki?

-Toprakla ya da bahçede çalıştıktan sonra elleri ağza götürmekle,
-Az pişmiş ya da çiğ et yemekle,
-Çiğ ya da az pişmiş ete ve sebzelere dokunup ağza götürmekle,
-Kedilerin dışkısıyla temas edip ağza götürmekle.

Yani tek suçlu kediler değil, hatta onlar suçlu bile değil. Siz onların parazit aşılarını düzenli yaptırırsanız, kumlarını temizlerken eldiven kullanır ve ellerinizi iyice yıkarsanız, hijyene dikkat ederseniz onlarla ilgili hiçbir sıkıntı çıkmaz. 
Asıl dikkat etmeniz gereken şey yedikleriniz, özellikle de dışarıda yediğiniz salatalar. Onların nasıl yıkandığını biliyor musunuz? Hayır, o halde yemeyin. 
Evde yiyeceklerinizi hazırlarken maksimum özen gösterin. 
Yeşilliklerinizi sirkeli suda bekletin, iyice yıkayın.
Et tüketiyorsanız eğer sebzeler ve et için ayrı doğrama tahtası kullanın, ayrıca çiğ ete dokunduktan sonra ellerinizi asla ağzınıza götürmeyin ve hemen iyice yıkayın. 
Eti iyice pişirmeden tüketmeyin, 
Salam, sosis, sucuk gibi gıdalardan uzak durun.
Bir de sokak hayvanlarıyla temas etmeyin demeyeceğim, ettiğinizde ellerinizi yıkamadan yediğiniz içtiğiniz şeylere dokunmayın, elinizi ağzınıza sürmeyin.

Ve en önemlisi hamilelik planlıyorsanız mutlaka toxoplazma testlerini yaptırın ve hamileliğiniz süresince testleri tekrarlayın. Şunu da sakın unutmayın, hayatınızda hiç kedi beslememiş olsanız bile bu paraziti almış olma ihtimaliniz var ve bunun örnekleri de var. Sonuçta bu, oral yolla bulaşan bir parazit ve yapmanız gereken şey yediklerinize dikkat etmek ve tabi ki hijyene önem vermek.
Lütfen bu konuda masum kedilerinizi günah keçisi ilan etmeyin!

Ayrıca şu da bir gerçek, araştırmalar göstermiş ki, kedilerle büyüyen çocukların alerjik hastalıklara yakalanma riski diğer çocuklara göre çok daha düşükmüş. Yani, onların zararı değil aksine faydası var, haberiniz olsun...


Sevgiyle ve kediyle :)

37 yorum:

  1. Oyyyy şunun güzelliğine baaak😌

    YanıtlaSil
  2. Daha duuurr, başındasın. Öyle bir toplum baskısı yapacaklar ki sana... Ama biliyorum ki sen bebeği olunca, minik canları atacak bir insan değilsin. Sinir bozucu olsa da, sabırla insanları bu konuda bilgilendirmek senin de yaptığın gibi en doğrusu. Fotoğraflar bebeklikten değil mi, insan bunlara kıyabilir mi yaa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eveeet bebeklik fotoları :)
      Ben onları bırakır mıyım hiç yaaa, canım onlar benim canım, abla olacaklar, beşik sallayacaklar, bebişin başında nöbet tutacaklar, ağlayınca gelip bana haber verecekler :)
      Tüm mahalle baskıları itinayla savrulur :)

      Sil
  3. Hiç böyle sevimli şeyden zarar mı gelir yahu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Di mi ama Hamiyet :)
      Küçücük masumcuklar onlar :)

      Sil
  4. Çok yararlı bir post olmuş,ellerine sağlık =) Bence çocuk olunca kediyi göndermelerinin bir sebebi yalnızca cehalet değil işlerine de öyle geliyor oluşu. O kadar seviyorsa enine boyuna araştırıp zararlı olmadığını öğrenebilirler. Ne demişler bilmemek değil öğrenmemek ayıp..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsun, işlerine geliyordur bir bahaneyle kediyi evden göndermek. Bebekle uğraşırken bir de kediyle mi uğraşacaklar!
      Yararlı olabildiysem ne mutlu bana :)

      Sil
  5. Alla'm Gümüş'le, Duman'ın pozlarına bittim:)))))o nasıl yatış :)))maşallah ikisine de...

    Burcu'm, rahmetli babam hastaydı Hacettepe'de, her gün gidiyorduk bir gün kapıda sınıf arkadaşım bir kıza rastladım, hamileydi tebrik filan ettim. Toksoplazma çıkmış o yüzden gelmiş. Ve ne dedi biliyor musun? " Ben de hiç öyle kedi, köpek seven biri değilim"

    Lahmacundan, çiğ köfteden bulaşmış olabilir, okulda yediği o nasıl yıkandığı belli olmayan salatalardan da....

    Allah seni korusun canım, ne demek hakikaten kedileri ne yapcaksın? Yok sokağa atacağım!! Töbe töbeee! Ama var valla böyle yapanlar! Sokağa atmasa da başından atıyor başkasına veriyor!!! Olacak şey mi yahu? Yazık, günah...

    Bir de hamileyken kedilerinin o canım tüylerini traş ettirenleri duydum...yazık zavallıları ne hale getirmişlerdi...:( hangi akla hizmet bilmiyorum...

    hayırlı hamilelikler olsun beybisi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Müjde ablam. Bebekken öyle yan yana sokulup yatarlardı, şimdi biri bir köşede biri başka köşede :)
      Bu toxoplazma konusunda kediler bence en masum olanlar. İnsan önce yediğine içtiğine dikkat edecek, başka yolu yok.
      Bu arada ben de kızları traş ettirmiştim yazın, veterinerimiz özellikle izmir gibi sıcak yerlerde bizimkiler gibi tüy yumaklarının yazın traş edilmesinin faydalı olduğunu söylemişti. Traştan önce serim serim seriliyordu bizimkiler, traştan sonra acayip rahatladılar, canlandılar, koşturup oynamaya başladılar valla. Zaten bir ay iki ay sonra eski hallerine geri döndüler :)

      Sil
    2. aaa:)))sahi mi?:)))çirkinleştirdin güzellikleri hahahaha:))))ay ben olsam katiyen kıyamazdım biraz paranoyak mıyım (evet öyleyim) veterinerlerin para için böyle şeyler önerdiğini düşünüyorum...:)))ama tabii memnun kalmışlarsa iyi ben psikolojileri bozuluyorlar diye okumuş üzülmüştüm :( aman kıyamam ikisini de öpmelere doyamam maşallahhhh:)))))))

      Sil
  6. İwit zararları yok faydaları var... İnsanlar çok bilinçli değil, kulaktan doma bilgilerle yorum yapıyorlar... Takılma bile;) Keyfine bak... Sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle :)
      Ben takmıyorum zaten, birlikte oynayacakları zamanları bekliyorum merakla :)
      Sevgiler...

      Sil
  7. Merhaba :) Tesadüfen geldim blogunuza ve dakka bir gol bir şirin kedileri görünce yazıya da takıldım doğal olarak. Parazitle ilgili bilgi için teşekkürler, bu kadar detaylı bilmiyordum açıkcası. Ayrıca şu klavyenin üstündeki dombili de içimi eritti yahu. :) Kardeşimin her zaman kedisi olmuştur. Ben de çok seviyorum, ama cesaret edemiyorum, ya bakamazsam eşya gibi sağa sola kakalamaya çalışmak istemiyorum, hazır hissetmiyorum açıkcası. Ama böyle başkalarının kedilerine sarkmayı da ihmal etmiyorum tebi yüzsüz yüzsüz. ;)
    Ha bu arada, kolaylıkla, neşeyle kavuşursunuz umarım bebişinize. Sevgiler... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :)
      Ayrıca hoşgeldin. Evcil hayvan konusu gerçekten ciddi bir konu, birçok insan aman alayım da sıkılırsam yollarım deyip bir sürü canın sebebi oluyor. Sen en azından bu konuda vicdanlısın, tebrik ederim. Ama eminim ki bir kedin olsa onu asla yarı yolda bırakmazsın...
      Bizim minnoşlara da istediğin kadar salça olabilirsin :)
      Sevgiler...

      Sil
  8. Benimde bir kedim var ve genel olarak yaşı büyük tanıdıklarımın hepsi yakında toxoplazma olacağım kaanatinde üstelik hayatında hiç hayvan beslememiş tanıdıklarıyla da örneklendirip tezlerini kesinleştiriyorlar. Düşün ki beslemeyen olmuş sende olcaksın ayy çok zararlı diye de ısrar etmeye devam ediyorlar. Ben muhattap olmaktan skıldım artık sallamıyorum, çünkü anlamıyorlar... Anlamasınlar minik kızımla biz gayet mutluyuz, bence sende sallama bu yorumları çok duyacaksın ne yazık ki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bi ara şu minik kızının fotosunu göster bize :)
      Önemli olan sizin mutluluğunuz, başkalarının ne düşündüğü ne söylediği hiç önemli değil.
      Ben de bu tarz konuşanlara bir kere açıklama yapıyorum, baktım anlamıyorlarsa sallamıyorum. Çünkü bazıları gerçekten nato kafa nato mermer :)

      Sil
  9. Hijyenin önemli olduğunu biliyorum. Senin kedi sevgine hayran kaldım Burcuuk.. Bebeğinle ve kedilerinle mutlu bir yaşam sür inşallah... Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel dileklerin için :)
      Sevgiler...

      Sil
  10. Merhabalar bebeğiniz şansıyla doğsun savaşsız barış dolu bir dünyada sevgi içinde sağlıklı huzurlu yaşasın kedilerimiz canlarımız onlar bizim benimde orfem var iyiki var diyorum...sevgi ve dostlukla kalın..
    bilge-orfe.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Bilge :)
      Kesinlikle, onlar bizim canlarımız, onlarsız hayat çok renksiz...
      Orfe'ye öpücükler :)

      Sil
  11. Ahh eminim bu daha başlangıçıdır toplum baskısının... Çevremizdeki arkadaşlarımızın neredeyse hepsi kedili, hepsi yeni bebekli ve hepsi çok mutlu, sağlıklı! Kediler geceleri bebeklerin yanında uyuyor, nefesini kokluyor, sıcak tutuyorlar. İnsanların direttiklerinin aksine öyle kuvvetli bir bağ oluyor ki aralarında ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neyse ki en yakınlarımız, anne babalarımız bu konuda bilinçli. Diğerlerinin söyledikleri de bir kulağımızdan girer diğerinden çıkar :)
      Bizim kızlar o kadar uysallar ki, benim korkum onların bebekten zarar görmesi :) Birbirlerini sevmeyi öğreteceğiz zamanla, her şey çok güzel olacak eminim :)

      Sil
  12. Süper yazı, anlayana, anlamak isteyene tabi ki. Siz iki pisili, kocaman ve güzel bir aile olacaksınız.:). Tebrik ederim şimdiden.

    YanıtlaSil
  13. Satır satır katılsam da bir şey eklemek istiyorum bu toplumun cehaleti için; çoğu pis olduğu için çok afedersin pisliği diger canlılara atma hakkı buluyor kendinde. Oysa kediler de köpeklerde can taşıyor bunu algılamak, kabullenmek bu kadar zor olmamalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın Maya, insan önce kendine bakmalı, ne de olsa en pis ve en bencil canlı türüyüz :(

      Sil
  14. allam ya bu kediler ısırılır yenir yaaaa :) kedilerle ilgili sürekli kontrol altında olman lazım ama unutma yaaa, bi hamile kız arkadaşım kedi kılından doğuramadan kaybetti, mutlaka sürekli konrol ettir kendini nolur unutmaaa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüyleri ağzıma dolmayacak olsa ben de ısırıcam valla :)
      Kontroller düzenli yapılıyor zaten. O arkadaşının kedisinde muhtemelen toxoplazma vardır, o da tüyle arkadaşına taşınmıştır. Bu yüzden kedilerin aşılarını düzenli yaptırmak gerekiyor.

      Sil
  15. Burcu ya , takma diyeceğim de bazen harbiden takılıyor insan değil mi , takılıyorsun ki buraya yazıyorsun yani. Şu yazıyı sana yazdırtmak bile suç sayılmalı oysa, senin psikolojine müdahale etmeye , yaşam şeklini eleştirmeye , hayvanlarına hatta bebeğine karışmaya kimin ne hakkı var değil mi. Ama ne yazık ki , yurdum insanının hiç derdi , tasası yok , seni,n kedine laf edeceğine , gitsin kendi beynine baksın :( bak kızdım şimdi :D sana değil ama kuzum ya , harbiden bak , gül eğlen , mutlu , huzurlu ol bebişinle ve aileble , hatta ailenin bütün fertleriyle , sen ne kadar mutluysan , etrafındakiler de o kadar mutlu çünkü , hatta şu an henüz etrafında olamayanlar da :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay ne güzel yazmışsın, çok teşekkür ederim :)
      Takmıyorum ben ya, kızlarımla birlikte kardeşlerini bekliyoruz işte :)

      Sil
  16. Merhaba, bloğunu yeni keşfettim ve hemen takibe aldım. Bana da beklerim ;) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tuğba, hoş geldin :)
      Bizden de sana sevgiler...

      Sil
  17. Süper yazı, okutmak lazım herkese. Annem elli bin kere söyledi kızım sokma şu kediyi ağzına diye. Herhalde kediyi yediğimi düşünüyor olsa gerek:) Birlikte de yatıyoruz diye çok kızıyor, korkuyor. Neyse içime dert olmasın sonra diye gittim bu tatilde toksoplazma testi yaptırdım neyse ki sorun yok:) Olsaydı nasıl tedavi olacağımdan çok anneme ve bilimum kişilere nasıl söylerim diye düşündüm. Kedili bir hayattan, üstelik yıllarca arkadaşlık ettiğin o pamuk sevgi yumağından nasıl ayrılır ki insan anlayamıyorum, sağlık söz konusu olunca mecbur olan pek çok kişi var ama büyük bir zulüm gelir insana. Senin bu pufuduk tam ısırmalık ayrıca, duruşunu yerim ben onun yaaaa:)
    Sevgiler kocaman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne olursa olsun onlardan vazgeçemeyiz...Her şeyleriyle bize bağımlılar. Sonuçta onların sağlığını da kendi sağlığımızı da korumak bizim elimizde, hm ayrıca bu toxoplazma konusunda tek suçlu onlar da değil ki...
      Senin kedin de çok tatlı, maşallah. İzmir'e gelirken onu da mutlaka getirmelisin :)
      Sevgiler...

      Sil
    2. kesinlikle katılıyorum:) Getireceğim tabiii, bırakamam ki onu ben. Toxo konusunda tek suçlu onlar değil elbette ama işte bilmeyince sanki bir tek onlar gibi davranılıyor ne yazık ki. İzmir'e sevgiler kedişlere de kurabiye kokulu gıdılarından öpücükler:)

      Sil
    3. Kedini bırakmayacağından adım kadar emindim zaten :)
      Kedişlerden de size sevgi ve öpücükler :)

      Sil