Kısırlaştırma


Bildiğiniz üzere Duman ve Gümüş adında iki pıtırcık kedim var ve dün yaptığımız veteriner ziyeretimizde kızgınlık dönemlerine girmek üzere olduklarını öğrendik. Bu durumda ya biran önce kısırlaştırma operasyonu yaptırmamız gerekiyormuş ya da ilk kızgınlık dönemini ilaçla bastırıp daha sonra kısırlaştırmamız gerekiyormuş.
Her ne kadar kızlarımın yavruları olmasını istesem de bu tamamen bencilce bir davranış olacağından onları kısırlaştırmanın sağlıkları açısından daha doğru olacağını düşünüyorum. Ayrıca bir de yavruları sahiplendirme sorunu ortaya çıkacak ve yavrulara iyi bakılacağının garantisi yok ve bu da bir vebal sonuçta. Ama şu da var ki bazı arkadaşlarım buna hakkım olmadığını söylüyor, yani etik değilmiş, hayvanların yavrulama haklarını ellerinden almam doğru değilmiş. Tamam haklı olabilirler ve gerçekten bakma imkanım olsaydı yavruları olmasını ben de çok isterdim ama bu şartlarda ikisiyle zor başa çıkıyoruz zaten. Sadece parazit ilaçları için dün 150 lira ödedik. Kısırlaştırma için de toplam 650 lira ödememiz gerekecek. Veteriner hekimleri oda fiyatlarına baktım, 300 liraymış alt sınır. Şu da var tabii, parasını geçtik, bu canlara anestezi uygulanacak, ortada bir de risk var düşük de olsa. Her şey yolunda giderse de bir hafta on gün de boyunluk takacaklar. Kendi veterinerimiz dışında başka bir kliniği aradım, fiyatlar değişmiyor ama onlar boyunluk takmadıklarını, operasyonu ona uygun şekilde yaptıklarını söylediler. Ayrıca dikiş yöntemleri de farklı sanırım, aradığım klinik emilebilir dikiş yaptıklarını, bu yüzden alınmasa da olabileceğini söyledi. Sizin anlayacağınız kafam çok karışık, maddi kısmını geçtik, sonuçta biz bu canları evimize alırken her şeyi göze almıştık, derdimiz bu operasyondan sağ salim çıkmaları ve sonucunda en az sıkıntıyı çekmeleri. Ne yapacağız bilmiyorum, ya kendi veterinerimiz ya da aradığım. Bu konudaki fikir ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim. 
Bu arada bizim veteriner kliniğimiz Vet-Line, aradığım ise Kökekuba...Belki İzmir'de olup da bir bilen vardır diye yazıyorum.

22 yorum:

  1. Lütfen yapma, insna olarak bize uygulansa nasıl olurdu bu? yavruları internet üzerinden sahiplendirebilirsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de istemiyorum ama her kızgınlık dönemlerinde hem onlara hem de bize zor olmayacak mı :(

      Sil
  2. Fiyatlarda bayağı pahalıymış . Bu konuda hiç bir fikrim yok. En doğrusu ne ise o yapılmalı .

    YanıtlaSil
  3. Burcu'm ben de Bücürük'te yaşadım ama oğlan olduğu için ameliyatı çok çabuk 15 dakika gibi bitmişti, çok tecrübeli vet. hekimimiz var burada ama İzmir'i hiç bilmiyorum senin güvendiğin kimse onu tercih et derim nacizane...ameliyat sonrası o hallerine dayanmak zor:( 3 gün iştah miştah kalmıyor, sersem sepelek oluyorlar anestezi..ben orada kalmalarını istememiştim çünkü ne kadar mükemmel bakılsa da ayrıca strese giriyorlar çok şükür gece 11.00 gibi gelip alabilirsiniz dediler yani aynı gün içinde alıp eve getirdim ki, evinde kendini güvende hissetsin diye bir de su vermemek çok kahretti beni...yalvar yakar akşam 12.00 gibi artık su verebilirsiniz demişlerdi aman ne su içti, ne su içti :(( ya çok zor oluyor:( ama bir hafta sonra eski haline dönüyorlar keratalar:)))dişi kedide ameliyat biraz daha karmaşık sanırım Allah yardımcın olsun hem senin, hem onların, tecrübeli vet. hekim varsa emanet etmekten başka çare yok..gerçi bu güzellerin yavruları kapış kapış alınır diyorum sanırım İran kedisi ikisi de ama tabii karar senin, sen bilirsin.....
    Şimdiden çoooook geçmiş olsun, iyi haberlerini bekliyorum canım...
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bize de akşamında eve çıkarabileceğimizi söylediler Müjde ablam...yavrulara yuva bulmak sorun olmaz ama biz nasıl bırakıcaz ki onları...hem bir ömür kısırlaştırılmadan nasıl yaşayacak ki kedoşlar evden çıkarmıyoruz sonuçta...

      Sil
    2. Yuva bulmak sorun olmaz belki ama her yıl her yıl bakalım bulacak mısın? Bazen kısmetleri açılmıyor en güzel kedilere bile yuva bulunamıyor, olmayınca olmuyor yani ayrıca bir tane değil iki kedin var, ikisi 4 yavru doğursa (ki 5 de olabilir..3 de) toplam 8 yavru eder. 8 yavruya yuva bulmak zor, en önemlisi hiç tanımadığın birisi gelip alıp gidecek, gördük psikopat kendi kedisine neler yaptı:( çok iyi tanıdığın kişiler vermen lazım bu da zor:( sana kendini çok iyi gösterir belki içinden kedi düşmanıdır mahsus alıyordur yavruları:( ben bu paranoyaklığım yüzünden en korktuğum şeydir kedileri yuvalandırmak...
      :(

      Sil
    3. Ben de bundan korkuyorum zaten Müjde ablam...vebali büyük :(

      Sil
  4. Ay çok zor bir karar ya ..
    Hiç bilmediğim için bişey diyemem ama gerçekten doğru olanı yapacağına eminim :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle valla Şeymacım, zor. Umarım doğru yolu buluruz...

      Sil
  5. Kısırlaştırma sonrasında huyu suyu değişiyor kediciklerin :( Biz apartmanımızın bahçesindeki kediyi ayağındaki rahatsızlık nedeni ile belediye veterinerüne vermiştik onlar da bizden habersiz kısırlaştırdılar kural olarak. Sonra bize küstü ve gitti. Operasyondan sonra geldiğinde mahallenin ağası olan kedi küçüklerden dayak yemeye başladı da sinirden ağlamıştım. Sonra da bizi terk etti zaten :( Şimdiden geçmiş olsun kediciklere, ne yapacaksın, tek seferde kaç yavruları oluyor. Verdiğin insanlar iyi bakacaklar mı? Çok büyük sorumluluk. Öte yandan da kısırlaştırmak da insanlık suçu gibi geliyor ama onların sağlığı için en doğrusu sanki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de tam bir ikilem içerisindeyim Yeliz, ama sanırım kısırlaştırmak hepimiz için en iyisi olacak...

      Sil
  6. Burcu, Kökekuba çok deneyimli ve iyi bir veteriner. Ben Üzüm'ün kısırlaştırma ameliyatını orada yaptırmadığıma çok pişman oldum. Dişilerde durum daha da zor, erkek kediler hemen toparlayabiliyor. Benim veterinerim maalesef bu konuda çok kötüydü. Dikiş yeri o kadar büyüktü ve dikişler o kadar kötüydü ki, almaya gittiğimde resmen şok geçirmiştim. Bir haftadan daha fazla süre yakalıkla gezdi yavrucak ve çok acı çektik. Çok vicdan azabı çektik. Ben Kökekuba'yı öneriyorum. Biraz pahalı bir yer olsa da, dişi kedilerin kısırlaştırılması ve sonrasındaki iyileşme dönemi zor olduğu için bence orada yaptır. Hem dikişlerini aldırmaya gerek olmaz, hem de yavrular yakalıkla işkence çekmezler.
    Kısırlaştırmanın gerekli mi gereksiz mi olduğu konusuna gelince. Ben de bu konuda çok çeliştim, çok vicdan yaptım ama doğru olanın kısırlaştırmak olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki, bu kediciklerle evlerimizi paylaşıyoruz. Zaten doğal bir cinsel hayatları yok. Her yıl belli dönemlerde kızgınlıkları onlara da işkence olacak eğer kısırlaştırmazsan. Hadi çiftleştirdin diyelim, yavrular ne olacak? Ablamın daha önceki kedisi kızgınlık döneminde 5.kattan atlamıştı maalesef. Kızgınlık dönemleri zorlu bir süreç gerçekten. Karar tabi ki sizin ama ben kısırlaştırmadan yanayım tüm bu sebeplerden dolayı. Haberlerini bekliyorum mutlaka, şimdiden geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapsız Kedi,
      Kökekuba bize kendi veterinerimizden daha uygun fiyat verdi üstelik yöntemleri de daha iyi. Kısırlaştırma konusunda söylediklerine katılıyorum, kısırlaştırmayıp evde tutmak bir çeşit işkence. Tek derdim en zararsız şekilde hallolması. Şimdi kafamda bir soru var, o da kızgınlık başlamadan kısırlaştırma mı yoksa biraz daha büyümelerini beklemek mi?

      Sil
    2. Ameliyatı şimdi yaptırmanın bir zararı yoksa boşu boşuna kızgınlık dönemi yaşatmaya gerek yok bence kedilerine.

      Sil
    3. Bakalım, bu hafta sonu götüreceğiz, uygundur derlerse yaptıracağız.

      Sil
  7. kısırlaştırmak en doğrusu gibi geliyor bana da Burcu.. sonuçta o hayvanların doğaları gereği annelik duyguları kısıtlı bir zaman , insanlar gibi değiller.. yavruların sahiplendirilmesi iyi bakılması mevzusunda bizim ülkenin durumu da malum..sonra ne yapacağını bilememek var bir de ..İzmirde veteriner için sana yazarım kızkardeşimin de kedisi var Alsancak da oturuyor.. şimdi geç oldu yarın yazarım ama ..Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsun Butterfly, kısırlaştırmak en doğrusu sanki...Büyük bir ihtimalle bize yakın olduğu için Kökekubayı tercih edeceğiz, yine de teşekkür ederim ilgin için.
      Sevgiler...

      Sil
    2. peki :) umarım problemsiz halledersin kısırlaştırmayı .

      Sil